Back to All Events

Herfstschool: Sociaal klimaatbeleid in de praktijk

  • Mundo-Madou 7 Avenue des Arts Saint-Josse-ten-Noode, Bruxelles, 1210 Belgium (map)

De positieve (sociale) kracht van de transitie wordt alsmaar meer tastbaar. Milieu- en klimaatbewegingen, het sociale middenveld, de vakbonden, en zelfs de federale overheid gaan allemaal aan de slag met het begrip ‘Just Transition’. Toch blijven er grote uitdagingen wanneer we de theorie in praktijk willen omzetten.

Hoe kunnen we de krachten van het middenveld bundelen en samen aan een eerlijke wereld werken? Welke gesprekken kunnen we voeren met werknemers en mensen in armoede om de transitie samen vorm te geven? Wat kunnen we leren van initiatieven van onderuit, en waar zit de kracht van het volk? Hoe kan je met sociaal klimaatbeleid op lokaal niveau aan de slag, en welke goede voorbeelden bestaan er wereldwijd? Welke rol kunnen lokale besturen spelen? Hoe kunnen we in deze diverse samenleving beter luisteren, en samen nieuwe verhalen vertellen?

Op donderdag 17 november gaan we samen op zoek naar antwoorden tijdens de Herfstschool van Denktank Minerva en Reset.Vlaanderen!

Deelnameprijs: 10 euro

Inschrijven


PROGRAMMA

9u – 9u30: Ontvangst en registratie 

9u30 – 9u45: Welkomstwoord – Karel Pype, Reset.Vlaanderen

9u45 – 10u45: Plenaire lezing – Wim Van Lancker

Wim Van Lancker is professor sociaal werk en sociaal beleid aan de KULeuven. Zijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn sociaal en gezinsbeleid, armoede en sociale ongelijkheid, het ontwerp en de effectiviteit van sociale beleidsmaatregelen, de sociale investeringsstaat en de effectiviteit van interventies in het maatschappelijk werk. Hij heeft onder andere ook gepubliceerd over basisinkomen, arbeidsmarktparticipatie, en armoede onder werkenden. Tijdens de Herfstschool voorziet hij een inleiding over de verstrengeling en verzoening van sociaal en klimaatbeleid, gebaseerd op zijn boek Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden.

10u45 – 11u: Pauze

11u – 13u: 2 parallelle workshops 

Dirk Holemans: Sociaal klimaatbeleid op lokaal niveau

Dirk Holemans is coördinator van Oikos, de denktank die sociaal-ecologische verandering nastreeft, en hoofdredacteur van het gelijknamig driemaandelijks tijdschrift. Daarnaast is hij parlementair adviseur en co-voorzitter van de Green European Foundation. Voorheen werkte Dirk als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten. Later was hij Vlaams volksvertegenwoordiger en was gedurende twintig jaar actief als lokaal mandataris voor Groen in Gent.

Tijdens de workshop toont hij hoe je aan de slag kan gaan met sociaal klimaatbeleid op lokaal niveau. Welke goede voorbeelden bestaan er in Europa en in eigen land? Welke hefbomen en mogelijkheden zijn er op lokaal niveau?

Josefine Vanhille: Ongelijkheid en kwetsbare groepen in België

Josefine Vanhille werkt aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck – Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet naar sociale ongelijkheid in het klimaatvraagstuk. Voor haar is het duidelijk: als we iedereen mee willen krijgen in de klimaattransitie zal het niet volstaan om enkel sociale correcties in te voeren voor mensen in armoede. Zij moeten een volwaardige stem krijgen in het debat. Tijdens de workshop gaat ze dieper in op ongelijkheid in België en de verhouding van kwetsbare groepen tot de klimaatcrisis. Hoe geven we deze kwetsbare groepen een stem en zetten ze mee aan het stuur van de transitie? 

13u – 14u: Lunch

14u – 16u: 4 parallelle gesprekstafels

Social klimaatbeleid op lokaal niveau in de praktijk

Voor beleidsmakers

Een vervolg op de workshop van Dirk Holemans: een open gesprek door en voor beleidsmakers om best practices, goede voorbeelden, en ideeën te delen. Leg interessante contacten, doe inspiratie op, en ga naar huis met veel goede moed om op lokaal niveau aan de slag te gaan. 

Voor NGO’s

Een vervolg op de workshop van Dirk Holemans: een open gesprek door en voor lokale burgerinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties (gemodereerd door De Transformisten) om best practices, goede voorbeelden, en ideeën te delen. Wat kunnen we leren van initiatieven van onderuit, en waar zit de kracht van het volk?

Ongelijkheid en kwetsbare groepen in België

Rond werknemers

Een vervolg op de workshop van Josefine Vanhille: een open gesprek over klimaat, ongelijkheid en werknemers (moderator nog te bepalen). Wat betekent een rechtvaardige transitie voor werknemers en vakbonden? Wat zijn de hefbomen, wat zijn de knelpunten? Hoe kunnen we hier stappen zetten en zo het draagvlak voor klimaattansitie versterken?

Rond mensen in armoede (door Leen Smets – SAAMO)

Een vervolg op de workshop van Josefine Vanhille: een open gesprek over klimaat, ongelijkheid en mensen in armoede (gemodereerd door Leen Smets van SAAMO). Wat betekent een rechtvaardige transitie voor mensen in armoede en sociale bewegingen? Hoe kunnen we hier samenwerken en draagvlak vergroten? Hoe zorgen we ervoor dat mensen in armoede niet gebruikt worden om klimaatbeleid tegen te houden?

16u: Receptie

Inschrijven