Kinderopvang: wieg van de samenleving?
May
13
7:00 PM19:00

Kinderopvang: wieg van de samenleving?

Ondanks de grote strategische relevantie van de sector voor de brede samenleving bevindt de kinderopvangsector zich vandaag in een diepe crisis. Hoe zijn we hier beland en hoe geraken we uit de crisissituatie? Wat zijn de concrete uitdagingen? Hoe doet Vlaanderen het in vergelijking met andere regio’s? En hoe kadert de huidige crisis in een breder (gebrek aan) zorgperspectief? 

Over deze en andere vragen gaan Jochen Devlieghere (UGent) en Noëmi Willemen (UCL, Crisiskabinet Kinderopvang), twee experts ter zake, op deze Minerva-gesprekavond met elkaar in gesprek.

Datum: maandag 13 mei, 19 uur

Plaats: Literair Salon, Muntpunt, Brussel (ingang via Muntpuntcafé).

Inschrijven: info@denktankminerva.be

View Event →

Gezondheid/ongelijkheid: een dode hoek
Mar
27
9:00 AM09:00

Gezondheid/ongelijkheid: een dode hoek

België is trots op zijn gezondheidszorgsysteem, en toch moeten we vaststellen dat er een enorme kloof in gezondheid en levenskansen bestaat tussen de verschillende sociaal-economische klassen in onze samenleving.

Deze conferentie, een co-organisatie van Denktank Minerva en InES, confronteert visies uit de wetenschappelijke wereld en uit het veld, zowel over de omvang van de ongelijkheidskloof in gezondheid, als over mogelijke acties om die kloof te slechten.

Bent u er graag bij? Schrijf u dan in via: info@denktankminerva.be.

Alle praktische informatie:

Datum: woensdag 27 maart

Uur: 9u00 – 13u00 (met broodjeslunch)

Plaats: Solidaris, Sint-Jansplein, Brussel

Taal: Nederlands/Frans (simultaanvertaling is voorzien)

View Event →
Dagobert Duck in België?
Mar
18
7:00 PM19:00

Dagobert Duck in België?

Vermogensongelijkheid en de (on)mogelijkheid van een vermogensbelasting

Wat weten we eigenlijk wel of niet over het vermogen van de Belgen? Hoe ongelijk is het verdeeld — of valt dat allemaal wel mee? En wat als we vermogen willen belasten? Wat zijn goede of minder goede manieren, op welke drempels botsen we dan, en hoe kunnen we die problemen oplossen?

Op deze avond zullen Pieter Van Rymenant (UGent) en Sarah Kuypers (UAntwerpen), twee experten ter zake, op deze en meer vragen een antwoord proberen te geven.

Plaats: De Wolken, Muntpunt (Brussel). Ingang via het Muntpuntcafé.

Datum: maandag 18 maart, 19 uur.

Inschrijven: info@denktankminerva.be

View Event →
Gespreksavond: De kluseconomie. Voor uitbuiting, klik aanvaard.
Dec
6
7:00 PM19:00

Gespreksavond: De kluseconomie. Voor uitbuiting, klik aanvaard.

Wat betekent de opkomst van platformwerk en kluseconomie?

We spreken erover met Tim Christiaens (Tilburg University), wiens nieuwe boek De kluseconomie. Voor uitbuiting, klik aanvaard deze avond boven de doopvont wordt gehouden, Kim Van Sparrentak, (GroenLinks), die als Europees parlementslid werkt rond platformeconomie, en Elief Vandevenne, onderzoeker aan de VUB.

Gramsci wist het al: de oude wereld is aan het sterven, de nieuwe aarzelt om tevoorschijn te komen en in dat chiaroscuro worden monsters geboren. De zogenaamde platformeconomie is zo'n monster. In De kluseconomie merkt Tim Christiaens op: technologie op zich is goed noch slecht. De vraag is of we een eeuwig kat-en-muisspel willen met bedrijven die alleen winst kunnen maken door uitbuiting. Of kiezen we voor een arbeidsmarkt waar ieders loon en veiligheid gegarandeerd is? Een scherpe analyse met daaraan gekoppeld een pleidooi voor arbeiderscoöperatieven voor platformwerk.

Plaats: Literair Salon, Muntpunt (Brussel). Ingang via het Muntpuntcafé.

Datum: woensdag 6 december - 19 uur.

Inschrijven: info@denktankminerva.be

View Event →
Het grote inflatiedebat
Nov
15
8:00 PM20:00

Het grote inflatiedebat

Het was lang geleden, maar het laatste jaar waren ze plots in volle kracht terug: de prijsstijgingen. Energie, je dagelijkse boodschappen … Plots moest er heel wat meer geld voor opgehoest worden.

  • Hoe komt dat nu eigenlijk?

  • En wordt er door onze overheden - de regeringen maar ook de centrale banken - wel op een juiste manier gereageerd?

  • Hoe zorgen we ervoor dat het leven betaalbaar blijft en dat de inflatie niet tot grotere ongelijkheid leidt?

  • Gaat er door de hoge rentes nog wel genoeg geld opgenomen worden voor klimaatinvesteringen?

  • Wat kunnen en moeten banken doen?

Onze keynote speaker, Hielke Van Doorslaer, geeft een stevige voorzet om deze vragen te kunnen beantwoorden. Daarna organiseren we een panel waarvan we de deelnemers binnenkort bekendmaken.

Hielke Van Doorslaer is verbonden aan de UGent en is wetenschappelijk medewerker bij Denktank Minerva. Hij is doctor in internationale politieke economie en gespecialiseerd in macro-economische beleidsthema’s.

Jan De Smet (ooit De Nieuwe Snaar, nu zijn even onnavolgbare zelf) zorgt voor een spits muzikaal intermezzo.

Panelleden

  • Philippe Lamberts (Ecolo), fractieleider van de Europese groenen in het Europees parlement - gekend om zijn scherpe analyses over de financiële wereld en het monetair beleid. 

  • Liesbeth De Winter, algemeen directeur van beweging.net, heeft als spil binnen de brede werknemersbeweging de vinger aan de pols en overziet de effecten van inflatie voor de werknemers en voor de gezinnen in ons land. 

  • Geert Langenus, macro-econoom van de Nationale Bank van België, kent de globale cijfers en beweegredenen voor de acties van de Nationale Bank als zijn broekzak. 

  • Leen Van den Neste, voorzitster van het directiecomité van vdk bank, heeft haar stem duidelijk laten horen over hoe banken en de overheid op een sociale manier op de stijgende rente kunnen reageren.

Foto Hielke Van Doorslaer door Anton Coene.

View Event →
Een progressief asiel- en migratiebeleid?
Oct
23
7:00 PM19:00

Een progressief asiel- en migratiebeleid?

Hoe kan een progressief asiel- en migratiebeleid eruitzien?

We spreken erover met Pascal Debruyne (Odisee), Ellen Desmet (Human Rights Centre), en Hanne Beirens (Migration Policy Institute Europe). Flor Didden (11.11.11) modereert.

Plaats: Muntpunt (Brussel).

Datum: maandag 23 september - 19 uur

Inschrijven: info@denktankminerva.be

View Event →
Een kleine geschiedenis van grote infrastructuur: energie en water in gemeentelijke handen
Mar
6
7:00 PM19:00

Een kleine geschiedenis van grote infrastructuur: energie en water in gemeentelijke handen

Een kleine geschiedenis van grote infrastructuur: energie en water in gemeentelijke handen

Russisch gas in de terminals van Fluxys, dure digitale meters van Fluvius, stijgende drinkwatertarieven van PIDPA en Farys ... Als nutsbedrijven in Vlaanderen het nieuws halen, gaat het vaak over centen of geopolitieke kwesties. Over de historische tendensen en politiek-economische structuren achter deze nutsbedrijven – intercommunales in handen van gemeenten – is minder geweten.

Nochtans spelen intercommunales, en specifieker gemeentelijke participaties in de energie- en waterdistributie, al honderd jaar een cruciale rol in de uitbouw van onze strategische infrastructuur. De voorbije eeuw is de maatschappij ook door enorme sociaaleconomische ontwikkelingen gegaan, zoals de naoorlogse wederopbouw, liberalisering en verduurzaming. Deze geschiedenis heeft een impact op hoe intercommunales met hedendaagse uitdagingen omgaan. Waarom wezen hogere overheden steeds opnieuw naar gemeenten om grootschalige infrastructuur uit te bouwen? Hoe zijn we bij een geografisch lappendeken aan intercommunales en nettarieven uitgekomen? Kunnen gemeenten de grote financiële kosten van investeringen wel dragen? En welke rol spelen intercommunales in de transitie naar een duurzame toekomst?

Op basis van haar doctoraatsonderzoek (VUB) gaat Laura Deruytter voorbij aan de krantenkoppen en situeert de Vlaamse gemeentelijke participaties in energie en water in een historisch, politiek en economisch kader, met aandacht voor o.a. 100 jaar gemeentelijke autonomie, liberalisering à la belge en compromissen tussen politieke partijen. 

Jan Leroy (VVSG) reageert en voorziet een kritische reflectie over de huidige regelgeving en rol van de intercommunales in de energie- en watersector: ‘Reflecties vanuit lokale besturen.’

Wanneer: maandag 6 maart, vanaf 19 uur.

Waar: Muntpunt (Literair Salon). Opgelet: Ingang via zijkant Muntpunt: Schildknaapstraat 26!

Inschrijven: info@denktankminerva.be

(Foto: Fré Sonneveld)

View Event →
De mythe van de arbeidsmarkt
Dec
12
7:00 PM19:00

De mythe van de arbeidsmarkt

Op 12 december presenteert Paul de Beer, hoogleraar aan de Universiteit Amsterdam, zijn nieuwe boek: De mythe van de arbeidsmarkt.

Bestaat er zoiets als ‘de arbeidsmarkt’, die werkt zoals de bloemenmarkt, de oliemarkt, of de smartphonemarkt? Kunnen we arbeid beschouwen als handelswaar? En werken de gangbare manieren om ‘de arbeidsmarkt’ beter te laten werken wel, of heeft het versterken van financiële prikkels, het versoepelen van de ontslagbescherming, of het vergroten van de mobiliteit van werkenden een averechts effect? Paul de Beer verdedigt in zijn nieuwe boek, dat hij op deze Minerva-gespreksavond voorstelt, de these dat we afstand moeten nemen van de het idee van de arbeidsmarkt en dat we duurzame arbeidsrelaties centraal moeten stellen.

Zijn Ive Marx (Universiteit Antwerpen, tbc), Franne Mullens (Vrije Universiteit Brussel), en Caroline Gennez (Vooruit) het eens met deze verwerping van de idee van de arbeidsmarkt? Zij reageren op de stelling van Paul de Beer. We sluiten af met een discussie met de zaal, en een kleine receptie.

Wanneer: maandag 12 december, vanaf 19 uur.

Waar: Vlaams-Nederlands Huis De Buren, Brussel.

Inschrijven: info@denktankminerva.be

View Event →
Herfstschool: Sociaal klimaatbeleid in de praktijk
Nov
17
9:00 AM09:00

Herfstschool: Sociaal klimaatbeleid in de praktijk

De positieve (sociale) kracht van de transitie wordt alsmaar meer tastbaar. Milieu- en klimaatbewegingen, het sociale middenveld, de vakbonden, en zelfs de federale overheid gaan allemaal aan de slag met het begrip ‘Just Transition’. Toch blijven er grote uitdagingen wanneer we de theorie in praktijk willen omzetten.

Hoe kunnen we de krachten van het middenveld bundelen en samen aan een eerlijke wereld werken? Welke gesprekken kunnen we voeren met werknemers en mensen in armoede om de transitie samen vorm te geven? Wat kunnen we leren van initiatieven van onderuit, en waar zit de kracht van het volk? Hoe kan je met sociaal klimaatbeleid op lokaal niveau aan de slag, en welke goede voorbeelden bestaan er wereldwijd? Welke rol kunnen lokale besturen spelen? Hoe kunnen we in deze diverse samenleving beter luisteren, en samen nieuwe verhalen vertellen?

Op donderdag 17 november gaan we samen op zoek naar antwoorden tijdens de Herfstschool van Denktank Minerva en Reset.Vlaanderen!

Deelnameprijs: 10 euro

Inschrijven


PROGRAMMA

9u – 9u30: Ontvangst en registratie 

9u30 – 9u45: Welkomstwoord – Karel Pype, Reset.Vlaanderen

9u45 – 10u45: Plenaire lezing – Wim Van Lancker

Wim Van Lancker is professor sociaal werk en sociaal beleid aan de KULeuven. Zijn belangrijkste onderzoeksthema’s zijn sociaal en gezinsbeleid, armoede en sociale ongelijkheid, het ontwerp en de effectiviteit van sociale beleidsmaatregelen, de sociale investeringsstaat en de effectiviteit van interventies in het maatschappelijk werk. Hij heeft onder andere ook gepubliceerd over basisinkomen, arbeidsmarktparticipatie, en armoede onder werkenden. Tijdens de Herfstschool voorziet hij een inleiding over de verstrengeling en verzoening van sociaal en klimaatbeleid, gebaseerd op zijn boek Waarom gele hesjes niet met een bakfiets rijden.

10u45 – 11u: Pauze

11u – 13u: 2 parallelle workshops 

Dirk Holemans: Sociaal klimaatbeleid op lokaal niveau

Dirk Holemans is coördinator van Oikos, de denktank die sociaal-ecologische verandering nastreeft, en hoofdredacteur van het gelijknamig driemaandelijks tijdschrift. Daarnaast is hij parlementair adviseur en co-voorzitter van de Green European Foundation. Voorheen werkte Dirk als onderzoeker en docent aan verschillende universiteiten. Later was hij Vlaams volksvertegenwoordiger en was gedurende twintig jaar actief als lokaal mandataris voor Groen in Gent.

Tijdens de workshop toont hij hoe je aan de slag kan gaan met sociaal klimaatbeleid op lokaal niveau. Welke goede voorbeelden bestaan er in Europa en in eigen land? Welke hefbomen en mogelijkheden zijn er op lokaal niveau?

Josefine Vanhille: Ongelijkheid en kwetsbare groepen in België

Josefine Vanhille werkt aan het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck – Universiteit Antwerpen, waar ze onderzoek doet naar sociale ongelijkheid in het klimaatvraagstuk. Voor haar is het duidelijk: als we iedereen mee willen krijgen in de klimaattransitie zal het niet volstaan om enkel sociale correcties in te voeren voor mensen in armoede. Zij moeten een volwaardige stem krijgen in het debat. Tijdens de workshop gaat ze dieper in op ongelijkheid in België en de verhouding van kwetsbare groepen tot de klimaatcrisis. Hoe geven we deze kwetsbare groepen een stem en zetten ze mee aan het stuur van de transitie? 

13u – 14u: Lunch

14u – 16u: 4 parallelle gesprekstafels

Social klimaatbeleid op lokaal niveau in de praktijk

Voor beleidsmakers

Een vervolg op de workshop van Dirk Holemans: een open gesprek door en voor beleidsmakers om best practices, goede voorbeelden, en ideeën te delen. Leg interessante contacten, doe inspiratie op, en ga naar huis met veel goede moed om op lokaal niveau aan de slag te gaan. 

Voor NGO’s

Een vervolg op de workshop van Dirk Holemans: een open gesprek door en voor lokale burgerinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties (gemodereerd door De Transformisten) om best practices, goede voorbeelden, en ideeën te delen. Wat kunnen we leren van initiatieven van onderuit, en waar zit de kracht van het volk?

Ongelijkheid en kwetsbare groepen in België

Rond werknemers

Een vervolg op de workshop van Josefine Vanhille: een open gesprek over klimaat, ongelijkheid en werknemers (moderator nog te bepalen). Wat betekent een rechtvaardige transitie voor werknemers en vakbonden? Wat zijn de hefbomen, wat zijn de knelpunten? Hoe kunnen we hier stappen zetten en zo het draagvlak voor klimaattansitie versterken?

Rond mensen in armoede (door Leen Smets – SAAMO)

Een vervolg op de workshop van Josefine Vanhille: een open gesprek over klimaat, ongelijkheid en mensen in armoede (gemodereerd door Leen Smets van SAAMO). Wat betekent een rechtvaardige transitie voor mensen in armoede en sociale bewegingen? Hoe kunnen we hier samenwerken en draagvlak vergroten? Hoe zorgen we ervoor dat mensen in armoede niet gebruikt worden om klimaatbeleid tegen te houden?

16u: Receptie

Inschrijven

View Event →
Gespreksavond: Een sociaal rechtvaardige klimaattransitie?
May
23
8:00 PM20:00

Gespreksavond: Een sociaal rechtvaardige klimaattransitie?

Op maandag 23 mei spreekt Louise Hoon over Europa en een sociaal rechtvaardige klimaattransitie. Welke stappen zet Europa om 'klimaatneutraal' te worden? Wat betekent de huidige geopolitieke instabiliteit voor deze plannen? En hoe sociaal (on-)rechtvaardig is de klimaattransitie?

We organiseren deze gespreksavond in Muntpunt, hartje Brussel, op vijf minuutjes wandelen van het Centraal Station. We beginnen eraan om 20 uur, en sluiten af tegen 21u30.

Bent u er graag bij, vergeet dan zeker niet vooraf in te schrijven op info@denktankminerva.be.

View Event →
Lunchlezing: Fit for 55: Opportunities and pitfalls on the road to a fair transition in Europe
Mar
23
12:00 PM12:00

Lunchlezing: Fit for 55: Opportunities and pitfalls on the road to a fair transition in Europe

Reset.Vlaanderen en Denktank Minerva nodigen je graag uit voor een lunchlezing rond ons onderzoeksproject over de kansen en valkuilen voor sociale rechtvaardigheid in het ‘Fit for 55’-pakket.

Het ‘Fit for 55’-pakket is een beleidspakket voorstellen met betrekking tot het klimaat-, energie-, grondgebruik-, vervoers- en belastingbeleid van de EU. Het doel? De netto-uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met tenminste 55% te verminderen ten opzichte van 1990. 

Klimaatbeleid is vaak onrechtvaardig gezien dit beleid zwaarder doorweegt op het inkomen van de meest kwetsbaren. Arme huishoudens besteden enerzijds een groter deel van hun inkomen aan energie-intensieve goederen zoals voedsel, maar hebben anderzijds minder de mogelijkheid te investeren in energiebesparende alternatieven of  hoogwaardige duurzame materialen. 

Het ‘Fit for 55’-pakket onderschrijft deze bezorgdheden en probeert de bescherming van de meest kwetsbaren mee te nemen in het vooropgestelde beleid. Sterker nog, ‘leave no one behind’ is de centrale doelstelling van het pakket en een reeks voorstellen moet dan ook tegemoet komen aan energie-armoede, werkloosheid en verlies aan mobiliteit bij lage en middeninkomensgroepen.

De lidstaten moeten dit pakket echter nog afkloppen, en voor dit gebeurt, kan er nog veel veranderen.  Juist omdat alles nog op losse schroeven staat, is het belangrijk dat de betrokken partijen geïnformeerd en betrokken zijn bij het afkloppen en uitvoeren van dit historisch pakket. De studie moet resulteren in een reeks beleidsaanbevelingen en prioriteiten, die voor en door het middenveld naar nationale en Europese beleidsmakers uitgedragen kunnen worden.

Praktisch

  • @Reset.Vlaanderen, zaal La Salle (Tweekerkenstraat 47, Brussel)

  • Datum: Woensdag 23 maart 2022 om 12u

  • Lunch wordt voorzien door Reset.Vlaanderen

  • ! De lunchlezing is in het Engels, er is geen vertaling voorzien

Programma

  • 12u: welkom & lunch

  • 12u15: introductie door Benjamin Denis (IndustriAll Europe)

  • 12u35: Presentatie van de studie door Louise Hoon

  • 13u: Groepsdiscussie en netwerkmoment

  • 13u30: Einde

View Event →
Waarom wonen zo waanzinnig duur wordt
Feb
7
8:00 PM20:00

Waarom wonen zo waanzinnig duur wordt

Op maandag 7 februari spreekt Manuel Aalbers over de wooncrisis en waarom wonen zo waanzinnig duur wordt. België is een land van wooneigenaars, maar voor jongeren, alleenstaanden en mensen met een lager inkomen wordt een eigen huis steeds meer een onbereikbare wensdroom. Zijn de exploderende woningprijzen het gevolg van een te klein aanbod aan nieuwe woningen, of is er wat anders aan de hand? Op deze gespreksavond ontrafelt Manuel Aalbers het web van financiële belangen achter de wooncrisis vanuit het perspectief van de financialisering van de economie.

Manuel Aalbers is professor aan de KU Leuven. Zijn onderzoek focust op de financialisering van de economie, stadsontwikkeling, en huisprijzen.

We organiseren deze gespreksavond in Muntpunt, hartje Brussel, op vijf minuutjes wandelen van het Centraal Station. We beginnen eraan om 20 uur, en sluiten af tegen 21u30.

Bent u er graag bij, vergeet dan zeker niet vooraf in te schrijven op info@denktankminerva.be.

View Event →