Back to All Events

Een kleine geschiedenis van grote infrastructuur: energie en water in gemeentelijke handen

Een kleine geschiedenis van grote infrastructuur: energie en water in gemeentelijke handen

Russisch gas in de terminals van Fluxys, dure digitale meters van Fluvius, stijgende drinkwatertarieven van PIDPA en Farys ... Als nutsbedrijven in Vlaanderen het nieuws halen, gaat het vaak over centen of geopolitieke kwesties. Over de historische tendensen en politiek-economische structuren achter deze nutsbedrijven – intercommunales in handen van gemeenten – is minder geweten.

Nochtans spelen intercommunales, en specifieker gemeentelijke participaties in de energie- en waterdistributie, al honderd jaar een cruciale rol in de uitbouw van onze strategische infrastructuur. De voorbije eeuw is de maatschappij ook door enorme sociaaleconomische ontwikkelingen gegaan, zoals de naoorlogse wederopbouw, liberalisering en verduurzaming. Deze geschiedenis heeft een impact op hoe intercommunales met hedendaagse uitdagingen omgaan. Waarom wezen hogere overheden steeds opnieuw naar gemeenten om grootschalige infrastructuur uit te bouwen? Hoe zijn we bij een geografisch lappendeken aan intercommunales en nettarieven uitgekomen? Kunnen gemeenten de grote financiële kosten van investeringen wel dragen? En welke rol spelen intercommunales in de transitie naar een duurzame toekomst?

Op basis van haar doctoraatsonderzoek (VUB) gaat Laura Deruytter voorbij aan de krantenkoppen en situeert de Vlaamse gemeentelijke participaties in energie en water in een historisch, politiek en economisch kader, met aandacht voor o.a. 100 jaar gemeentelijke autonomie, liberalisering à la belge en compromissen tussen politieke partijen. 

Jan Leroy (VVSG) reageert en voorziet een kritische reflectie over de huidige regelgeving en rol van de intercommunales in de energie- en watersector: ‘Reflecties vanuit lokale besturen.’

Wanneer: maandag 6 maart, vanaf 19 uur.

Waar: Muntpunt (Literair Salon). Opgelet: Ingang via zijkant Muntpunt: Schildknaapstraat 26!

Inschrijven: info@denktankminerva.be

(Foto: Fré Sonneveld)